Geneesmiddelenzorg
Geneesmiddelenzorg
Heb je een klacht over de vergoeding van medicijnen? Neem contact met ons op
Vanuit het basispakket of een aanvullende verzekering kunnen medicijnen worden vergoed. Of en hoeveel kosten er worden vergoed, hangt van veel dingen af. We kunnen ons goed voorstellen dat je niet alle regels van A tot Z kent, maar wel antwoorden wilt krijgen. Vooral als de medicijnen onmisbaar zijn voor jou. We helpen je graag op weg. Je kunt vragen of klachten altijd bij ons voorleggen.
Medicijnen kunnen uit het basispakket worden vergoed, maar onder voorwaarden
Vanuit het basispakket kunnen de kosten voor geneesmiddelen worden vergoed. Deze medicijnen zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het GVS is een lijst met geregistreerde medicatie die door de minister van Medische Zorg en Sport wordt vastgesteld. Op www.medicijnkosten.nl vind je of een middel in het GVS staat en hoeveel de vergoeding is. Het medicijn moet zijn voorgeschreven door een bevoegd zorgverlener.
Voor sommige geneesmiddelen geldt een vergoedingslimiet. Bij onderling vervangbare medicijnen krijg je het voorkeursgeneesmiddel vergoed. Als de apotheek in dat geval toch een duurder of ander middel levert, moet je bijbetalen. De eigen bijdrage is maximaal € 250,- per kalenderjaar, voor alle medicatie samen. Ook mag een apotheek kosten in rekening brengen voor zijn dienstverlening. Voor sommige medicatie gelden extra voorwaarden, zoals het hebben van een bepaalde indicatie. Soms vergoedt de zorgverzekeraar ook niet-geregistreerde geneesmiddelen. Hierbij moet het wel gaan om wetenschappelijk bewezen middelen.
Vergoeding van geneesmiddelen valt onder het eigen risico. Een aanvullende verzekering geeft vaak meer dekking op dit gebied. Voor geneesmiddelen in het ziekenhuis of Wlz-instelling gelden andere regels.
Belangrijke punten bij de vergoeding van geneesmiddelen:
- Uit het basispakket kunnen medicijnen worden vergoed, maar er gelden veel regels en voorwaarden
- Het geneesmiddel moet zijn voorgeschreven door een bevoegd arts
- Het medicijn moet voorkomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS)
- Op medicijnkosten.nl kun je zien hoe een medicijn vergoed wordt
- Soms moet je bijbetalen omdat een eigen bijdrage of het eigen risico van toepassing is
- Vanuit een aanvullende verzekering kunnen meer geneesmiddelen worden vergoed
Heb je vragen over de vergoeding van geneesmiddelen?
Voor de vergoeding van medicijnen gelden er veel regels, uitzonderingen en voorwaarden. Deze kunnen jaarlijks veranderen. Denk je dat je recht hebt op (meer) vergoeding van een geneesmiddel? Of ben je het niet eens met de beslissing van de zorgverzekeraar? Meld dan jouw klacht bij ons. Wij helpen je graag op weg.
Twijfels of je bij ons terecht kunt? Doe dan de sneltest. Of bel of chat met ons. Oók bij vragen over een brief of besluit van je zorgverzekeraar Onze dossierbehandelaars bemiddelen onafhankelijk en deskundig.
In de praktijk
Brenda vraagt vergoeding aan voor crème voor het Sjörgen-Larsson syndroom. Het medicijn heeft een goed effect op haar huid, maar ze kan het medicijn niet kan betalen van haar Wajong-uitkering. Het middel is sinds 1 januari 2017 niet meer opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Ook voldoet het niet aan de eisen voor niet-geregistreerde geneesmiddelen. Er is geen sprake van rationele farmacotherapie. Brenda krijgt daarom het medicijn niet vergoed. De Geschillencommissie kan hier geen verandering in brengen.
Klacht indienen
Zijn er problemen met de zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor. We kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.
Verdiepende informatie
Het basispakket kan de kosten vergoeden voor geneesmiddelenzorg, ook wel farmaceutische zorg genoemd. De medicijnen moeten dan wel zijn voorgeschreven door een bevoegde zorgverlener. Soms krijg je alleen een deel vergoed of is er een maximum aan de vergoeding. Er zijn dus veel regels, uitzonderingen en voorwaarden voor vergoeding van geneesmiddelen. Deze regels veranderen ook nog eens jaarlijks.
Meer weten?
Rijksoverheid
Algemene informatie over geneesmiddelen(gebruik).
Zorginstituut Nederland
Algemene informatie over geneesmiddelen en de onderliggende regelgeving.
Zorginstituut Nederland
Hier ga je na of een geneesmiddel ten laste komt van de basisverzekering, welke aanvullende voorwaarden gelden en of een eigen bijdrage van toepassing is