Verdwijning restitutiepolis heeft gevolgen voor vergoeding
De basisverzekering dekt bij iedere zorgverzekeraar dezelfde soort zorg. De hoogte van de vergoeding die je krijgt, hangt af van het type polis. Heb je in 2024 een restitutiepolis dan krijg je een volledige vergoeding, ook al heeft de zorgverlener geen contract met je zorgverzekeraar. In 2025 kun je geen restitutiepolis meer afsluiten. Dit kan vooral gevolgen hebben als je gebruikmaakt van Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) of wijkverpleging. In dit artikel lees je hoe je uitzoekt wat jouw zorgverzekeraar in 2025 vergoedt.
Wat is het gevolg van het verdwijnen van de restitutiepolis?
Dat betekent dat je vanaf 2025 altijd gebruik moet maken van een gecontracteerde zorgverlener als je wil dat de zorgverzekeraar de kosten volledig vergoedt. Doe je dat niet, dan moet je een deel van de kosten zelf betalen.
Wat als je in 2024 al een behandeling bent gestart?
Ben je in 2024 een behandeling gestart die in 2025 doorloopt? Dan kan de manier waarop deze behandeling vergoed wordt veranderen. Wat je kunt doen, hangt af van jouw situatie:
- Je hebt in 2024 een restitutiepolis (bij ASR, Aevitae en Menzis)
Als je in 2024 een restitutiepolis, dan geldt soms een overgangsregeling. Loopt jouw behandeling door in 2025 en heeft jouw zorgverlener geen contract meer? Vraag dan aan je zorgverzekeraar of je gebruikt kunt maken van een overgangsregeling. Je krijgt de behandeling dan op dezelfde manier vergoed als dit jaar.
Let op: het gaat er hierbij niet om of de behandeling mag worden afgemaakt, maar om de vraag naar voortzetting van de vergoeding zoals die in 2024 gold.
- Je hebt in 2024 geen restitutiepolis
Ben je dit jaar een behandeling gestart die doorloopt en je zorgverlener heeft in 2025 geen contract meer? Laat je dan goed informeren door je zorgaanbieder en bekijk de verzekeringsvoorwaarden, als je wil weten wat de behandeling je gaat kosten. Je kunt ook de begroting van de zorgverlener doorsturen naar de zorgverzekeraar en vragen wat deze vergoedt. Natuurlijk kun je ook altijd kiezen om naar een zorgverlener te gaan die wel gecontracteerd is.
Zorgverlener moet verzekerde informeren over kosten en contracten
Ga je naar een zorgaanbieder dan moet deze je voordat de behandeling start informeren over de kosten. Dat geldt ook als er tijdens het behandeltraject iets verandert in de vergoeding. Wil je weten of een zorgaanbieder (bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige of een psycholoog) een contract heeft met je verzekeraar? Dan zul je dat dus bij de zorgaanbieder moeten navragen. Je kunt ook de Zorgzoeker van de zorgverzekeraar raadplegen of contact opnemen met de zorgverzekeraar.