Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen over Free Style Libre 3

Sinds 2019 kunnen diabetespatiënten een glucosesensor gebruiken om hun bloedsuikerwaardes te meten. Recent is daar een nieuwe technologie aan toegevoegd: een sensor die kan samenwerken met een insulinepomp en dan automatisch de juiste hoeveelheid insuline toedient. Deze Free Style Libre 3 wordt niet voor alle diabetespatiënten vergoed. De geschillencommissie deed vorig jaar een uitspraak waarin de zorgverzekeraar de Free Style Libre 3 moest vergoeden, ondanks dat de verzekerde niet aan de criteria daarvoor van het Zorginstituut Nederland voldeed.

De uitspraak van de geschillencommissie in het kort
In februari 2024 stapte een verzekerde naar de Geschillencommissie Zorgverzekeringen. De verzekerde heeft de commissie gevraagd om te beslissen dat de zorgverzekeraar de kosten van FreeStyle Libre 3 sensoren moet vergoeden. Hierdoor kan zij, samen met de YpsoPump insulinepomp, gebruik maken van een zogenaamd Hybride Closed Loop systeem. De kosten van de gevraagde sensoren zijn vergelijkbaar met de FreeStyle Libre 2 sensoren, aldus de verzekerde.

Het is aannemelijk dat de kosten gelijk zijn
De zorgverzekeraar heeft aangegeven dat bij de FreeStyle Libre 3 sprake is van real time Continue Glucose Monitoring (rt-CGM). Door het Zorginstituut Nederland zijn vijf patiëntengroepen aangewezen die hierop aanspraak kunnen maken. De verzekerde behoort niet tot een van deze groepen. De commissie besliste dat de verzekerde toch recht heeft op vergoeding van de FreeStyle Libre 3 sensoren vanuit de zorgverzekering. Hoewel zij niet tot een van de vijf patiëntengroepen behoort, heeft het Zorginstituut Nederland in zijn advies aan de geschillencommissie van 25 oktober 2023 meegegeven  dat als de kosten van de FreeStyle Libre 2 en de FreeStyle Libre 3 gelijk zijn, en verzekerde afhankelijk is van een insulinepomp, er geen reden is om vast te houden aan de vijf patiëntengroepen. Dat de verzekerde afhankelijk is van een insulinepomp staat niet ter discussie. Verder heeft de verzekerde aangevoerd dat uit de Z-index blijkt dat de kosten van de FreeStyle Libre 2 en de FreeStyle Libre 3 gelijk zijn. Dit laatste is door de zorgverzekeraar niet gemotiveerd weersproken.

Een aantal verzekerden kreeg al vergoeding van hun zorgverzekeraar
Volgens het tv-programma Radar gebruikten verzekerden de uitspraak van de geschillencommissie al om met hun zorgverzekeraar in gesprek te gaan over vergoeding van de Free Style Libre 3. Een aantal daarvan kreeg de kosten ook al vergoed.

Zorgverzekeraars zijn in gesprek
De Free Style Libre 3 wordt nog niet standaard vergoed. Zorgverzekeraars zeggen zich bij de vergoeding van CGM te houden aan de richtlijnen van het Zorginstituut Nederland. Daarnaast speelt een rol dat de FreeStyle Libre 2 is doorontwikkeld én dat de feitelijke inkoopprijzen van de beide hulpmiddelen sterk uiteen kunnen lopen, afhankelijk van de inkoop door de individuele zorgverzekeraar. Het tv-programma Radar meldt dat de zorgverzekeraars met elkaar in gesprek zijn. Mogelijk heeft dit gevolgen voor de  vergoeding van de FreeStyle Libre 3 in de toekomst.

Wat kun je doen als je geen vergoeding krijgt?
Ben je diabetespatiënt en  denken je behandelend arts en jij dat je op de FreeStyle Libre 3 bent aangewezen? Dan kun je bij je zorgverzekeraar hiervoor een aanvraag indienen.
Volgt een afwijzing en kom je er met je zorgverzekeraar niet uit, ook niet nadat om heroverweging is gevraagd? Dan kun je bij ons een klacht indienen.

Lees het hele bindend advies van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen (link invoegen: 2023_voorwaarden_basis_budget_zeker_exclusief.pdf)

Lees de richtlijnen van Zorginstituut Nederland over hulpmiddelen bij diabetes (link invoegen: Hulpmiddelen bij diabetes (Zvw) | Verzekerde zorg | Zorginstituut Nederland)

 

Lees ook: